ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΓΑΛΛΟΥ ΠΡΕΣΒΗ ΓΙΑ ΤΟ 4ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΘΕΡΙΝΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΜΜΕ»
Μήνυμα – χαιρετισμό εκ μέρους του Γάλλου Πρέσβη κυρίου Christophe Chantepy για τη διοργάνωση του 4ου Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου «Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και ΜΜΕ» θα μεταφέρει δια ζώσης στη Σύρο ως εκπρόσωπός του, ο Ακόλουθος Εκπαιδευτικής Συνεργασίας κ. Philippe Mogentale. Ο κ. Mogentale θα παρακολουθήσει ένα σημαντικό μέρος του προγράμματος, που ξεκινά στις 8 Ιουλίου, καθώς και την παρουσίαση του βιβλίου του Προέδρου της Δημοκρατίας κυρίου Προκοπίου Παυλοπούλου Στο λίκνο του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού, την επόμενη ημέρα.
Το κείμενο έχει ως εξής:
«Με αφορμή την έναρξη του 4ου Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στην Σύρο
Εκ μέρους του Πρέσβη της Γαλλίας,
Λίγα λόγια για να ευχηθώ καλή και πλήρη επιτυχία στο εξαιρετικό για την Σύρο εγχείρημα, που διοργανώνει και συντονίζει το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, και οι Πρυτανικές αρχές τις οποίες και χαιρετίζω.
Η Πρεσβεία της Γαλλίας φιλοξένησε την Συνέντευξη τύπου της εκδήλωσης αυτής, για την οποία είμαστε πλήρως ενημερωμένοι και ιδιαίτερα ικανοποιημένοι.
Οι οικοδεσπότες σας διαθέτουν κύρος και απολαμβάνουν ευρείας αναγνώρισης στην ακαδημαϊκή κοινότητα.
Η επιστήμη τους πηγάζει από την παράδοση στοχασμού γύρο από την γλώσσα, την μορφή και την χρήση της, μία μακρά παράδοση που συνεχίζεται από την αρχαιότητα μέχρι τις μέρες μας, προς όφελος όχι μόνο της γλωσσολογίας αλλά και της φιλοσοφίας.
Η νεωτερικότητα αυτή διαφαίνεται άλλωστε με μια ματιά στο πρόγραμμα των δύο αυτών ημερών: προσεγγίζεται τo ζήτημα του νοήματος, της γλωσσικής ασάφειας, του λάθους καθώς και εκείνο των κοινωνικών, επίκαιρων συνεπειών αυτών των θεματικών.
Η συμβολή αυτών των θεμάτων στην νεωτερικότητα είναι βεβαίως αδιαμφισβήτητη.
Από την συνάντηση αυτή διαφόρων ερευνητών, διαβλέπω σύγχρονες και μοντέρνες επιπτώσεις υπό το πρίσμα της επιστήμης που τόσο έχουμε ανάγκη σήμερα για να μας διαφωτίζει για τα λάθη του παρελθόντος και να μας αποτρέπει από το να τα επαναλάβουμε.
Το αφούγκρασμα του Άλλου, η καλύτερη κατανόηση των παγκόσμιων προκλήσεων σε μία περίοδο μεγάλων ανατροπών και ανάμιξης των λαών και των ταυτοτήτων, μας είναι απαραίτητα.
Μέσα από τους δικούς μας θεσμούς, και αναφέρομαι ειδικότερα για την Ελλάδα στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, που το ίδιο αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου δικτύου Γαλλικών Ινστιτούτων στο εξωτερικό, διαφυλάσσουμε αυτή την προσέγγιση, βέβαιοι πως η προσεκτική αναδρομή στο παρελθόν, η διατήρηση των κειμένων και του στοχασμού γύρο από την γλώσσα και το νόημα, είναι απαραίτητες για την διαφύλαξη μίας μορφής ανθρωπισμού του οποίου η Ελλάδα αποτελεί γενέτειρα και στον οποίο η Γαλλία μετέχει.
Η ανθρωπιστική διάσταση της έρευνας και η συνδρομή της στην νεωτερικότητα, την οποία και διαφωτίζει, αποτελούν την αφορμή για αυτό το θερινό πανεπιστήμιο.
Εύχομαι στις πανεπιστημιακές αρχές που διοργανώνουν και πλαισιώνουν αυτό το πρόγραμμα, στους επιστήμονες και καθηγητές που συνέβαλλαν με τις εισηγήσεις τους, και στους φοιτητές που θα επωφεληθούν αυτών των εργασιών, καλή και πλήρη επιτυχία».